Copyright 2024 - Φωκείς

Σιωπηλός και καταβεβλημένος, φάνηκε μετά ο Κων. Σάθας, άλλοτε ακαταπόνητος ιστορικός ερευνητής, εντοπιστής και εκδότης πολυσήμαντων χειρογράφων και Κωδίκων σε Αρχεία και Βιβλιοθήκες. Όταν η σκέψη του προχώρησε σε κρίσεις, που δεν ήταν ετοιμασμένοι, πίσω στην Ελλάδα να τις δεχτούν, ξέμεινε αβοήθητος ??ε?ς ?ν δωμάτιον τ?ς ?ριστερ?ς ?χθης το? Σηκουάνα??. Κι ενώ απ? τη σκέψη συνέχισαν να διαβαίνουν ο Ν. Σβορώνος, ο Κ. Καστοριάδης, ο Θ. Στεφόπουλος (η περίοδος του Παρισιού,1954-64, σπουδές και δημιουργία), ο Κ. Παπαγιώργης, που πρόωρα ανεχώρησε για τα νησιά των Μακάρων κι ο ακριβός μας κι ανεκτίμητος Σπ. Ασδραχάς, τότε επίμονα επέστρεψε, που προσπεράστηκε, Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (1877-1940).
(του Δημήτρη Παλούκη) 

Πατήστε εδώ για το πλήρες άρθρο (PDF)

Τη χρονιά που διανύουμε συμπληρώνονται 150 χρόνια απ? τη δημοσίευση του «Χρονικού του Γαλαξειδιού» απ? τον Κ. Σάθα. Η σημαντική αυτή επέτειος θα άξιζε να προκαλέσει διοργάνωση συνεδρίων τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο εθνικό επίπεδο για τη σπουδαιότητα του τεκμηρίου και την ως σήμερα μελέτη αξιοποίησής του. Η προσφορά του Σάθα είναι πολύ μεγάλη κι έχει αναγνωριστεί με λόγια που σπάνια συνοδεύουν έργα ανθρώπινα.  Οι έρευνές του σε Αρχεία, Βιβλιοθήκες και οπουδήποτε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εμπλούτισαν τη Γραμματεία μας, φώτισαν την Ιστορία, ανέδειξαν σκοτεινές και υποτιμημένες ιστορικές περιόδους, επιβεβαίωσαν τις δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού διαχρονικά και τέλος, παρακίνησαν κι άλλους στην ιστορική έρευνα, που ο Σάθας ξεκίνησε με δύσκολους όρους, θεμελίωσε στέρεα για να συνεχίσουν νεώτεροι και να οργανωθεί με σύγχρονους θεσμούς, Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα.
(Του Γιάννη Κολιαβά)

   Ένα βραβευμένο σε ποιητικό διαγωνισμό πεντάπρακτο δράμα του 1870, που είχε ανέβει μάλιστα με επιτυχία το ίδιο έτος στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στη νεοελληνική κι εκδόθηκε πρόσφατα με ευγενική χορηγία πανεπιστημιακών καθηγητών απ? τη Φωκίδα κι επιφανών Αμφισσέων?Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας.

   Στον όμορφο χώρο του αμφιθεάτρου του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου,την Παρασκευή το βράδυ 15-11-2013 ο ιδιοκτήτης του κολλεγίου, μεσολογγίτης Κώστας Καρκανιάς υποδέχτηκε τον μεγάλο αριθμό Αμφισσέων-φίλων της πόλης και τηςλογοτεχνίας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών. Στη συνέχεια ο καθηγητής γλωσσολογίας Παναγιώτης Κοντός αναφέρθηκε στο έργο, το συγγραφέα του, μίλησε επαινετικά για τους σχολιαστές και παρουσίασε τις ομιλήτριες της βραδιάς.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σύγχρονη Αμφικτυονία

Μια πρωτοβουλία καθηγητών του νομού Φωκίδας για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας

Email: infofokeis@yahoo.gr